De nominerte til Årets internasjonale suksess 2019

Spellemann og Music Norway presenterer nå de fem nominerte til Årets internasjonale suksess.

Årets internasjonale suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.

Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Tidligere prisvinnere er Stargate (2018), Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).

De nominerte til Årets internasjonale suksess 2019 er:
boy pablo, artist
Cashmere Cat, låtskriver, produsent og artist
Caroline Ailin, låtskriver
Lise Davidsen, sopran
AURORA, artist

Vinneren offentliggjøres i forbindelse med Spellemann i helgen som kommer.

Prisen består av Spellemannharpe, og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet som vinneren skal gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Juryen har bestått av: Sondre Lerche (juryleder), Adem Adem, Helene D. Borch, Kristin Winsents, Birgitte Mandelid, Goran Obad, Tine Tyldum og Axel Hyge.

Juryleder Sondre Lerche sier de nominerte har gjort seg bemerket internasjonalt og at alle er verdige vinnere av prisen.

Sondre Lerche : – Det er utrolig mange talentfulle norske artister som fortjener denne nominasjonen. Juryen ble til slutt enige om fem enestående artister som skiller seg ekstra ut. De har alle bemerket seg innenfor sin sjanger og krysset flere landegrenser med musikken sin. Det har vært både imponerende og inspirerende å dykke ned i disse internasjonale suksesshistoriene. De er alle verdige vinnere av Årets internasjonale suksess og fortjener denne høytstående nominasjonen.

Kathrine Synnes Finnskog, direktør i Music Norway, sier suksessen til de nominerte motiverer og stimulerer hele den norske musikkbransjen, og at vi nå mer en noen gang trenger at norske kunstere er tilstede på den internasjonale arenaen:

– Gratulerer! Årets nominerte er et sterkt lag av unge norske utøvere og opphavere, som alle på få år har slått gjennom internasjonale i konkurranse med talent og artister over hele verden. Ikke bare bekrefter dette posisjonen til norsk musikk ute, men også at vi har forutsetninger for å skape internasjonale karrierer fra Norge.

Den pågående pandemien aktualiserer behovet for en sterk musikkbransje som kan forvalte det kunsteriske overskuddet som vi observerer rundt oss akkurat nå.

Norske artister synger på nett og gir oss trøst og håp mens vi venter på det som møter oss etter Covid-19. Gjennom sin internasjonale tilstedeværelse bidrar norske kunstnere til å fremme våre verdier og kvaliteter, og til å øke aksepten for ulike utrykk og ytringer i verden. Kulturen er en viktig bidragsyter til å bygge ytringskultur, og mer en noen gang trenger vi at norske kunstere er tilstede på den internasjonale arenaen.

Derfor må jeg også få benytte anledningen til å takke årets nominerte og alle andre norske musikere, låtskrivere og komponister som hver dag jobber for å formidle og uttrykke seg om den situasjonen vi står midt oppe i, avslutter Synnes Finnskog.

Kriterier:
De nominerte skal ha bidratt til å synliggjøre Norge i utlandet og skal gjennom godt entreprenørskap ha dannet grunnlag for økt verdiskaping. Kommersiell, faglig og musikalsk suksess skal vektlegges, herunder musikksalg (streams, downloads og fysisk salg), radiospillinger, listeplasseringer, konserter og medieomtale i utlandet. Godt samarbeid med norsk støtteapparat lokalt og internasjonalt og vilje til å dele kunnskap og nettverk vektlegges i vurderingen.

Juryens begrunnelser:

CASHMERE CAT
Cashmere Cat (32) har jobbet med flere av verdens største navn innen pop, R&B og hip-hop. Han har samarbeidet med verdensstjerner som Kanye West og Ariana Grande. I 2017 ga han ut albumet «9», gjestet av blant annet The Weekend, Selena Gomez, Camilla Cabello, 2 Chainz, MØ og Francis & theLights. I 2019 fulgte han opp med albumet «Princess Catgirl». Som produsent har han bidratt på Shawn Mendes og Camilla Cabello sin #1 hit «Señorita», i tillegg til å ha vært co-produsent på Halsey sitt siste album «Manic». 

CAROLINE AILIN
Bodøjenta Caroline Ailin (30) studerte ved Paul McCartneys musikkskole LIPA i Liverpool. Hun fikk sitt store gjennombrudd som låtskriver etter sitt bidrag på Dua Lipa sin «New Rules» som nådde førsteplass på den britiske hitlisten i 2017. Siden har karrieren eksplodert og hun har vært med å skrive låter for popstjerner som Selena Gomez, Julia Michaels, Katy Perry, Zedd og Lauv. I 2019 ble store låter som «Don’t Start Now» av Dua Lipa, «365» av Katy Perry og Zedd, og «Hurt Again» av Julia Michaels sluppet. Caroline har vært med å skrive på samtlige og har med det oppnådd flere hundre millioner streams. 

BOY PABLO
Nicolás Pablo Rivera Muñoz (22) startet prosjektet boy pablo i 2015 og slapp sin første låt i 2016. Siden den tid har han klart å nå ut i verden med indiemusikk sin. I 2018 ga han ut sin andre EP, SoyPablo, og ble kåret til «Årets Nykommer» av P3 Gull. Han har gått viralt på YouTube med over 28 millioner avspillinger på én musikkvideo og solgte ut konserter på tre kontinenter i løpet av 2018. Det internasjonale gjennombruddet bekreftes nok en gang ved at Boy Pablo var den eneste norske artisten som ble booket til den toneangivende amerikanske Coachella-festivalen i 2019. Boy Pablo var i fjor nominert til Spellemann i kategoriene «Indie» og «Årets gjennombrudd & Gramo-stipend», hvor han stakk av med den gjeve seieren i sistnevnte kategori. I år er han igjen nominert, denne gangen i kategorien «Musikkvideo» for låten «Feeling Lonely». 

AURORA
Aurora (23) har vokst til å bli en av våre største norske popsuksesser. Hun har gitt ut tre kritikerroste album med flere radiohits, fått milllioner av streams og opplever stor internasjonal suksess. Hun har spilt på enorme festivaler og populære TV-show og musikken hennes har prydet store verdensomspennende reklamekampanjer. Hun har oppnådd stor suksess blant annet i Australia, Mexico og Brasil, og fyller langt større konsertsteder utenlands enn i Norge. I 2018 og 2019 ga hun ut det todelte albumet Infections Of A Different Kind (Step 1) og A Different Kind of Human (Step 2). Hennes bidrag på originalversjonen av låta «Into the Unknown» til den siste filmen i Disney-suksessen Frozen har gjort at hun i 2019 har ekspandert fanbasen sin. I februar sto hun også på Oscar-scenen med samme låt. Hun fortsetter å bygge karrieren og fanskaren steg for steg ved å ta i bruk plattformer som tiktok hvor hun har over 80 000 følgere. 

LISE DAVIDSEN
Lyrisk dramatisk sopran, Lise Davidsen (33) har vunnet både Placido Domingos sangkonkurranse Operalia og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, for å nevne noe. Lise Davidsen debuterte både på Festspillene i Bayreuth og på Metropolitan-operaen i New York i 2019.  I 2018 mottok hun Gramophone Magazine Awards «Young Artist of the Year», og fikk en eksklusiv platekontrakt med Decca Classics. Davidsen opptrådte med Oslo Filharmoniske Orkester og London Philharmonic Orchestra under BBC Proms, Wagners Niebelungenringen i Covent Garden og Verdis Requiem med London Philharmonic Orchestra i Royal Albert Hall. Hun ble nominert til Spellemann 2018 i kategorien «Årets Gjennombrudd & Gramo-stipend». I år er hun nominert i kategorien «Klassisk» for sitt selvtitulerte album som nådde første plass på UK Classical Charts. Med dette ble Lise den første opera-sopranen i historien til toppe denne listen. Sist men ikke minst har Davidsen sikret seg hele tre sesonger på prestisjetunge The Met, i New York.

For videre henvendelser:
Karoline Røed Tønnesen
prosjektleder Music Norway
mob: 93 037648
mail: karoline@musicnorway.no

Siri Hveem
prosjektleder Spellemann
mob: 90 96 43 11
mail: siri@spellemann.no

Se alle årets nominerte her