Nominerte Eksportprisen 2015

Juryen har plukket ut fem nominerte til Eksportprisen 2015

Music Norway og Spellemann ønsker å hedre de som fremmer norsk musikkeksport og som gjennom sin virksomhet i utlandet stimulerer en hel bransje til å satse utover Norges grenser. Music Norway og Spellemann har derfor etablert Eksportprisen som et bidrag til å få enda flere til å satse internasjonalt.

Prisen skal gå til en kandidat som har utmerket seg internasjonalt i løpet av 2015. Juryen har gjort en totalvurdering av kandidatene, der det i tillegg til tall og statistikk ble lagt vekt på betydningen kandidatene har hatt for synliggjøring av Norge i utlandet.

I juryen sitter Anita Halmøy Wisløff, Bugge Wesseltoft, Ivar Peersen, Kathryn Naish Hjelsvold og Mathias Rygh.
– Det har vært en eksplosiv utvikling i norsk musikkeksport gjennom 2015, og juryen hadde ingen lett oppgave med å plukke ut fem nominerte. Det er veldig positivt for norsk musikk at mange kandidater ble vurdert i prosessen. De nominerte viser hvilken bredde som er representert og at norske utøvere, låtskrivere og produsenter har store internasjonale karrierer innenfor flere sjangre og felt, sier jurymedlem Anita Halmøy Wisløff.

De nominerte er:

Vilde Frang
Vilde Frang er en av verdens mest ettertraktede unge fiolinister. Hun var plateaktuell, vant priser og spilte konserter gjennom hele 2015 i Europa og USA, og la grunnlaget for global turnévirksomhet i 2016.

Ina Wroldsen
Etablert og anerkjent låtskriver som fikk sitt endelige internasjonale gjennombrudd i 2015 som co-låtskriver og utøver på en av årets største hits globalt, How Deep Is Your Love med Calvin Harris, som er en av verdens største DJ-artister.

Einar Selvik
Einar Selvik er komponisten bak musikken til den verdenskjente tv-serien «Vikings» og har gjennom prosjektet Wardruna synligjort norsk kulturarv for en hel verden ved å fremføre sin musikk på rekonstruerte historiske instrumenter.

Kygo
Kygo har seilt opp til å bli en av de største norske eksportsuksessene noensinne, både når det gjelder innspillinger og i konsertsammenheng. Med hitene Stole The Show og Firestone ble Kygo artisten som raskest har passert én milliard streams på Spotify.

Madcon
Duoen har en etablert internasjonal karriere og oppnådde sitt foreløpig største høydepunkt i 2015 med hiten Don´t Worry, som gikk til topps i flere europeiske land, og som medfører utstrakt turnévirksomhet i utlandet.

Vinneren av Eksportprisen 2015 blir offentliggjort i slutten av mai. Prisen deles ut i juni og består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til sin musikalske utvikling.